diumenge, 13 d’abril del 2014

Dos meravelles d'Ares del Maestrat

Alfredo i Susana, del grup Ramell de Castelló de la Plana, ens han portat unes autèntiques joies que conserva la seua família. Són dos vestits complets d'home provinents del preciós poble d'Ares del Maestrat.

En aquesta zona de l'interior valencià, es va conservar la manera de vestir tradicional fins a ben entrat el segle XX, per això estos dos tratges són uns documents molt interessants que ens aporten molta informació sobre la indumentària antiga.

Els dos calçons són de sarja de llana negra i estan confeccionats de la mateixa manera. Tenen una àmplia culera a diferència dels pantalons actuals.Porten botons de pasta vítrea.
Les jupes tenen unes solapes rectangulars que recorden els uniformes militars. El cert és que aquest tipus de solapa la trobem molt en tota eixa zona septentrional.


Els colls de les jupes van ornats amb uns repunts que fan un dibuix geomètric.
Els jupetins també són de drap de llana. Ambdós segueixen el model més comú de l'època, el de coll dret i solapes triangulars, que trobem en molts països d'Europa.

Alfredo ens va demanar que li férem una reproducció fidel d'una jupa i d'un calçó de drap per a estrenar-los en les festes de la Magdalena. També li vam cosir un preciós jupetí de seda natural. Mireu el resultat. Jo n'estic ben orgullosa.
(Chupa, jupa, capotet o chaquetilla; calzón, calçó; jupetí, jopetí, almilla, armilla, ajustador, chaleco)

2 comentaris:

  1. Soy JUANI ......PILAR ERES MUY GRANDE...TODA UNA MAESTR ARTESANA

    ResponElimina
  2. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...