divendres, 20 de març del 2015

Falles 2015

S'han acabat les falles d'enguany. Ens queda el record d'uns dies de molta festa darrere dels quals hi ha hores i hores de treball pegant-li a l'agulla. 

Alguns dels nostres amics i clients ens han fet arribar unes precioses fotos que volem compartir amb tots vosaltres perquè feu una ulladeta a les robes que hem cosit enguany.

Ací teniu les guapíssimes María Gracia i Leire, dues cosinetes de la Falla Tio Pep, amb dos tipus de mantellines redones blanques: una de llista i una altra de tul amb randa.
Recordem que les mantellines redones, també anomenades "de mitja lluna", són les que es van usar majoritàriament a finals del segle XVIII i principis del segle XIX.  Eren blanques, de seda, mussolina o franel·la. Les que portaven llista, portaven una cinta de color blanc, blau celest o roig carmesí.
Les de mussolina solien estar brodades amb dibuixos fets a punt de cadeneta.



O portar randes, com la que va dur Esther Urriaga Roig el dia de l'Ofrena:
Ací tenim Marta Bonastre, fallera major infantil de Jacinto Benavente- Reina Doña Germana.  En la foto, l'acompanyen les seus germanetes Begoña i Candela. Totes tres porten vestits confeccionats per Roba a l'Antiga.
I ací està en el dia de la seua presentació. Per a tal ocasió,  vam restaurar per a Marta un espolí antic amb el disseny anomenat "Alcázar". I per cert, el president és son tio Enrique Manzana, qui també llueix orgullós un vestit blau marí de pana cosit en la nostra casa.


 
A banda dels tratge d'espolí,  Marta ha estrenat aquestes falles un vestit complet de seda de color rosa amb un preciós dibuix de Rafael Català.

Però aquesta fallera major infantil també s'ha atrevit a portar models més acords amb la roba del segle XVIII. Ací la tenim amb un guardapeus llis de filadís blau i pentinada amb només el monyo de darrere.
La veritat es que cada volta més falleres aposten pels guardapeus llisos,  en els colors i adorns que més apareixen en la documentació antiga. Ací tenim Amparo Cuesta amb un guardapeus de filadís de color rosa adornat amb una randa.
Icíar Fenollosa ha estrenat un elegant guardapeus blau amb puntes metàl·liques en plata.
I Sete Barranco se n'ha fet un de color verd amb randes metàl·liques. Molt bonic!
I també adornats amb una cinta de seda, com el de la guapa Gal·la:
Una altra de les peces que cal destacar aquesta temporada són els gipons de mànega llarga. Afortunadament cada vegada més, les falleres opten per recuperar els de color negre, que eren els més abundants antigament. Ací teniu el de Mari Àngels:
O el de Mamen Pastor, cordat amb botons:
El de Rocío Higón té la punta de color rosa, és a dir, "a l'operanta":
Un altre color molt habitual en els gipons antics és el morat. Enguany que ha fet molt de fred (frescoret faller!) han vingut molt bé els gipons de mànega llarga.
Però no penseu que tot ha estat treballar. Aquestes falles també he gaudit de la festa. Ací us deixe unes fotos del dia de l'Ofrena. Jo no me la podia perdre, així que malgrat la pluja vaig anar a dur les meues flors com cada any. Enguany em va acompanyar el meu amic Àlex Torres, qui també porta jupa, calçó i jupetí fets per mi. Mireu si anàvem poc mudats:



Preparats per a l'any que ve! 



4 comentaris:

  1. Que bé!!! Quines fotos més boniques les de l'ofrena i quina sort poder compartir amb tu moments màgics com aquests amb algú que sent el folklore i la tradició en la seua pell...

    ResponElimina
  2. Maravilloso chaleco con tela indiana. Gran trabajo de recuperación de vestimenta valenciana.

    ResponElimina
  3. Como siempre, me parece un magnífico trabajo el que realizas, tanto el de coser como el de reproducir piezas antiguas. Me ha encantado todo lo que he visto en las fotos, pero mucho más los que he podido disfrutar de cerca!!!
    Enhorabuena!!!!

    Carmen Arocas

    ResponElimina
  4. Molt bonic tot el que fàs!!....ens vorem a Setembre....o abans....:-))

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...