dijous, 9 d’abril del 2015

Bando de la Huerta 2015

Un any més, convidada pel meu amic José Luis Pérez Palazón,  que viu a la pedania de La Alberca en Múrcia, he participat en el dia del "Bando de la Huerta".   
       
Fa molts anys que conec a Jose Luís, a qui m'uneix a més de l'amistat la passió per la vestimenta a l'antiga i la indumentària tradicional. De fet, ell n'és un dels majors col·leccionistes d'aquella regió. I ací em teniu, acompanyada pel meu marit i el meu fill, ben vestida amb una falda de la seua col·lecció: un refajo amb volants brodats.


Com que el dia va eixir molt nuvolós i feia prou de fred, en comptes d'una mantellina vaig decidir portar un bon xal de llana. Aquest tipus de mocadors amb dibuixos teixits de caixmir es van fabricar principalment a França i Regne Unit durant el segle XIX. A Catalunya també se'n feien però estampats. Reben diversos noms segons les zones: a Madrid és un manto alfombrado; També s'anomenen caputxa o pañuelo de ocho puntas per la forma de col·locar-se'l tapant el cap, com podeu veure a la foto i que serveix d'abric.


I el meu marit va decidir que era un bon dia per agafar una bona manta. La manta i la berena no fan mai nosa en l'esquena, diu la dita popular. Així que va tirar-se al muscle una manta antiga, de llana ben atapeïda, que vam comprar en un antiquari. Quan mireu la foto, estic segura que tots pensareu: "Quina manta morellana més bonica!". I teniu molta raó. Aquesta manta antiga és molt bonica. Molt. Però no és morellana, és d'Almeria!


I allí, la nostra manta es va trobar amb una germana, també comprada en un antiquari d'Almeria. Aquestes mantes de mostra van ser usades pels llauradors i traginers en moltes zones d'Espanya, i encara que tenen particularitats locals, són prou similars. 

Llàstima que en l'actualitat coste tant de trobar un bon teixit de llana per fer una manta, perquè els teixidors s'han apuntat a la moda dels colors llampants al gust de les propostes actuals i a les alteracions dels dibuixos de les sanefes. 


3 comentaris:

  1. preciosos trajes. y penosa estampa de muchas murcianas vestidas con el traje de hombre, saraguells por debajo de la rodilla...no, mucho más largo. Mangas de blusa cosidas al corpiño y este con corchetes. Pelo suelto en vez de con moño.... minifaldas con tela de bayadera.....cuanto queda por hacer en indumentaria en Murcia.

    ResponElimina
  2. Pero que reguapisíma y calentita.....:-))

    ResponElimina
  3. Además de decirte que estáis guapísimos todos tengo que darte las gracias por toda la información que nos vas contando, siempre interesante. Sigue así que me encantas!!

    Carmen Arocas

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...