dissabte, 17 d’octubre del 2015

El Pau es vesteix a l'antiga

L'any 2002 un amic va adquirir en un antiquari de Pamplona un vestit complet de xiquet. Per l'ornamentació, diríem que és un vestit  confeccionat a Castella. Recentment se'm va ocórrer aprofitar que tinc un model de la talla adequada per fer una sessió de fotografies. Perquè, amb les peces ben col·locades, la vestimenta sempre es veu millor.


El meu fill Pau, de només tres anys, va gaudir molt amb la sessió i deia que es trobava molt guapo i mudat. Però no cal que us diga que qui més va gaudir amb tot açò vaig ser jo.

El calçó té una confecció similar als que trobem en terres valencianes, amb tapa i culera, però té la peculiaritat de portar uns adorns en vellut mostrejat en els costats dels camals i uns brodats amb xenilla en la tapa o porteta. La camisa de la foto no és antiga sinó una reproducció feta per mi a la mida del meu fill.
 El jupetí o armilla està confeccionat amb un drap negre de sarja de llana i vellut negre de seda, amb l'esquena de cotó roig estampat i les vores de vellut mostrejat blau. Presenta brodats de xenilla, fil metàl·lic i copets de llautó. Conserva la botonadura original. Destaquem la forma quadrada de l'escot,  forma molt comuna en la zona de Castella,  de la Manxa i de Lleó. Coneixem alguns pocs exemplars d'escot quadrat en terres valencianes, tot i que cal remarcar que aquest tipus d'escot no era gens habitual ací.

 La jupa i el calçó estan també confeccionats amb el mateix drap negre. La jupa recorda les casaquetes del segle XVIII perquè presenta faldons.

No té coll ni solapes i està adornada amb vellut mostrejat a les vores davanteres i en la bocamànega. Només porta un botó en cada puny.

 Al calçó, trobem el mateix adorn de vellut, però no la mateixa botonadura. En la jupa els dos botons platejats tenen creueta i passador i són quadrats. En el calçó són daurats i redons, i van cosits a la roba.

Per fortuna  actualment podem trobar aquest dibuix del vellut mostrejat de la foto  en les reproduccions flocades que fabrica l'Atelier de la Seda. Així és més fàcil aconseguir unes bones reproduccions.
Probablement aquest vestit que porta el meu fill de tres anys va pertànyer a un xiquet més gran, de 5 o 6 anys. Hem de tenir en compte que els infants d'aquella època eren més menuts ( bé i els grans també). A més a més, els xiquets vestien amb faldons des del naixement fins els 5 anys aproximadament.

Vull agrair les magnífiques fotografies d'Alicia de l'estudi "Lorena Fotógrafos" de Benicalap.

2 comentaris:

  1. El traje parece de Salamanca, quizá de Villarino de los Aires, con sus bordados en felpilla de colores y su arcaizante y meritísimo sayo de haldetas.

    ResponElimina
  2. Bonito traje, guapísimo modelo y estupenda explicación.

    Carmen Arocas

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...