dissabte, 9 de juny de 2018

Noves peces per a la meua col·lecció de roba antiga


Sempre he dit que la millor manera de vestir correctament a l'antiga és copiar fidelment les peces originals que s'han conservat. Aquesta setmana passada he tingut la sort de poder adquirir algunes peces de roba antigues i avui vull compartir-les amb tots vosaltres perquè les pugueu gaudir. Les peces originals sempre ens aporten detalls que ens fan entendre un poquet més com ha sigut la moda històrica de les classes populars.

En primer lloc, un jupetí del segle XIX fet en llana, amb folre de llenç i botons de pasta de vidre.

En segon lloc, dos parells d'alforges. Una de llana amb adorns de cotó en roig, i unes "banderetes" a les puntes. L'altra amb quatre teixits distints ( llana a quadres, llana llisa, llenç blau i llenç ratllat), i amb una tapa per a les butxaques ben adornada amb passamaneria i borles.
En tercer lloc, un calçó negre de llana molt fina, folrat amb cotó, i amb botons metàl·lics i de pasta de vidre.En quart lloc, una faixa negra de llana. És una peça molt ampla i molt llarga que presenta un dels extrems cosit per formar un cornaló en què poder desar objectes o diners.En cinqué lloc, una falda elaborada amb un teixit que barreja el cànem i la llana i que forma quadres rojos i negres. És una peça popularitzada en el segle XIX, època en què es posen de moda els "tartans" o "quadres a l'escocesa". Aquesta saia però manté l'estructura de les faldes del segle XVIII: està oberta en els dos costats, amb dues tapes anomenades "maneres". La falda no va folrada però un "ruedo" a la vora interior de baix. També presenta, com altres faldellins, un cordó que adorna la vora i les trampes. En la cara externa, té una sanefa sobreposada de llana negra que forma puntes.


En sisé lloc, una capa de drap de llana de color marró, que presenta uns adorns de cinta de vellut de seda en el coll i la vora de l'esclavina. El coll està adornat amb un dibuix geomètric realitzat amb els repunts del fil, com també passa en algunes jupes o jaquetes. Abans de netejar-la hem fet aquestes fotos a la vora de baix perquè són una prova que les capes antigues eres tan llargues que arribaven a arrossegar per terra. Com podeu observar tota la vora de la capa està plena de fang.

També hi ha també una jaqueta curta de drap de llana de color marró, que tot i ser una peça de la segona meitat del segle XIX conserva algunes característiques de les jupes d'època anterior.

Completa el lot una falda semiexterior elaborada amb una barreja de cànem i llana. Aquestes faldes són conegudes en les terres de la demarcació de Castelló com a "vions", precisament referint-se a les seues ratlles tan característiques. Com és habitual en les faldes populars té la cintura partida en dos, i també com en el cas anterior presenta "ruedo" i cordó.  Es tracta d'una falda pensada per als usos diaris i les feines domèstiques. A més a més es podia usar com a sobresinagua damunt de les sinagües blanques de llenç, col·locada davall d'una saia o guardapeus.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...